index sitemap advanced
site search by freefind
Acasa   Afectiuni   Apiterapia   Fitoterapia   Argiloterapia   Tulburari sexuale   Alimentatia
Forum           Contact
Sanatatea ta
Viata ta sanatoasa
Termeni si conditii
tinerete-fara-batranete © 2016-2020

Sanatatea ta © 2016-2020
Termeni si conditii
Afectiuni - abces sau furuncul
Afectiuni - abces sau furuncul
abces sau furuncul
Abces sau furuncul
             Abces sau furuncul, recomandari terapeutice.
           
Abcesul este o acumulare de puroi, localizata sub piele, în muschi, organe si apare sub forma de umflaturi dureroase, rosii, cu un punct galben la mijloc. Se caracterizeaza prin distrugerea limitata a unui tesut sau organ, sub actiunea unor microorganisme. Exista abcese calde (inflamatorii) si abcese reci (neinflamatorii), de obicei de natura tuberculoasa.
            Abcesele se dezvolta în oricare punct al organismului. Astfel se pot deosebi:
              - Abcesul superficial este accesibil vederii si palparii si este amplasat cel mai des la degete (panaritiu) sau pe marginea anusului dar si pe gât, pe sezut, subsuoara sau pe partea ventrala.
               - Abcesul profund poate fi localizat la nivelul ficatului, rinichiului, creierului, plamânului. Gravitatea sa depinde de localizare. Abcesul creierului, fiind asemanator cu tumora, poate provoca hipertensiune intracraniana.
          
Dupa modul lor de constituire si dupa viteza de evolutie, se pot distinge abcese calde de abcese reci.
               - Abcesul cald se formeaza rapid si se înconjoara frecvent de o membrana, camasa sau carcasa, care îl delimiteaza; el prezinta toate semnele locale ale unei inflamatii (roseata, caldura, umflare, durere), carora li se adauga semnele generale (febra, frisoane, insomnie) si, adesea, o adenopatie (umflarea ganglionilor limfatici). Supurarea antreneaza o crestere în volum a tesuturilor, o durere intermitenta si, daca abcesul este superficial, o fluctuenta (deplasarea puroiului la palpare). Abcesul cald se poate resorbi spontan, se poate închista sau se poate sparge în tesuturile învecinate (fistulizare).
              - Abcesul rece, este cauzat de o infectie tuberculoasa, fara sa aiba caracteristicile abceselor calde si este cauzat de bacilul lui Koch (bacilul tuberculozei sau de ciuperci microscopice). Abcesul rece, cu constituire lenta si care nu antreneaza o reactie inflamatorie, evolueaza spre fistulizare. Când este superficial, prin spargere se dreneaza afara un puroi granulos. Când este profund, se propaga spre os si muschi si se manifesta printr-o febra prelungita si neregulata, o stare generala alterata si pierdere în greutate.
        În ceea ce priveste abcesul ce apare si se dezvolta în zona fetei poate fi periculos, deoarece infectia se poate propaga spre sinusurile venoase ale craniului.

            
Tratament medicamentos si chirurgical al abcesului
              Abcesul cald trebuie sa fie drenat.
                - Abcesul superficial, tratamentul abcesului este chirurgical: incizarea, evacuarea puroiului si drenarea cavitatii. Înainte de tratamentul chirurgical, administrarea de antibiotice si aplicarea de pansamente calde si impregnate cu alcool sunt suficiente adesea pentru a resorbi inflamatia. Acest tratament se face sub stricta supraveghere medicala deoarece se poate dovedi uneori insuficient, riscând sa transforme inflamatia într-un abces cronic.
              - Abcesul profund, abcesul cald trebuie sa fie drenat fie chirurgical, fie prin punctie sub control radiologic (ecografie sau scanografie).
            Tratat corect, abcesul cald se vindeca repede, dar, în anumite cazuri (germene foarte virulent, stare precara a organismului, diabet), infectia se extinde local (flegmon difuz), adesea chiar migreaza la distanta.
            
Abcesul rece se trateaza cu antibiotice, administrate pe cale generala. Datorita tendintei sale de fistulizare, abcesul rece nu trebuie incizat în partea sa înclinata, ci punctionat la distanta sau îndepartat chirurgical.
(informatii în completare, preluate de pe www.informatiamedicala.ro)


           
Tratamente naturiste pentru abces
            Hidroterapie pentru acumulari de puroi, abcese:
            În cazurile usoare, dimineata, o spalatura generala cu apa la temperatura camerei; la prânz o baie rece la mâini si seara va, "calca apa" (cada se va umple cu apa încât sa treaca cu cca 20-30cm mai sus de glezna, picioarele se scot complet din apa si se introduc iar în apa, imitându-se mersul prin zapada).
           
Fitoterapia folosita pentru tratamentul abceselor:
            Când abcesul are tendinta de formare, se vor aplica comprese reci, cataplasme reci cu seminte de în, în amestec cu pulbere de musetel, cataplasma de pâine înmuiata în apa rece, cataplasma rece din brânza de vaca.
            Când abcesul s-a format, se aplica comprese caldute cu infuzie de musetel; cataplasme calde cu ceapa coapta; argila calda cu ceapa tocata; frunze calde de varza strivita, frunze calde de bob; frunze de soc fierte în apa si otet cu putina sare; seminte pisate de schinduf amestecate cu putin otet; lumânarica fiarta în lapte; ridichi râse sau comprese cu urmatoarele infuzii:
            R 1: Infuzie din amestec de plante flori de arnica si flori de musetel în parti egale. Se infuzeaza 1 lingura de amestec la 250ml apa clocotita.
            R 2: Infuzie din flori de musetel, 3 parti, coaja stejar si radacina de nalba, câte 1parte. Se infuzeaza 1 lingura de amestec la 250ml apa clocotita.
            Cu infuziile de mai sus se pot face si bai locale.
            Daca abcesul s-a spart, Se curata locul cu infuzie de musetel bine filtrata, iar marginea se pensuleaza cu tinctura de arnica îndoita cu apa, apoi se unge cu alifie de galbenele si se acopera cu pansament.
            Se consuma zilnic 2-3 cani din urmatoarele ceaiuri:
            R 3: Infuzie din limba mielului zârna, rachitan, în parti egale. Se infuzeaza 1 lingurita la 250ml apa clocotita.
            R 4: Decoct din turita mare, splinuta, frunze de mesteacan, radacina de scai în parti egale. Decoctia se face din 1 lingurita de amestec.
            În cazul abcesului dentar, se va mentine în gura infuzie calda de musetel, cerentel, sunatoare sau apa cu tinctura de propolis.
           
Dieta în cazul abceselor:
            În cazurile usoare, alimentatia va fi preferabil lactovegetariana si de cruditati, cu putina sare.
            În cazurile mai grele, repaus alimentar absolut, numai cu lichide sub forma de suc de varza, sfecla rosie, mere, struguri, portocale, apoi papadie, urzica, patlagina si ceaiuri. Se vor mai lua 2-3 linguri de drojdie de bere pe zi.

 

Abces sau furuncul,

 

recomandari terapeutice