index sitemap advanced
site search by freefind
Acasa   Afectiuni   Apiterapia   Fitoterapia   Argiloterapia   Tulburari sexuale   Alimentatia
Forum           Contact
Sanatatea ta
Viata ta sanatoasa
Termeni si conditii
tinerete-fara-batranete © 2016-2020

Sanatatea ta © 2016-2020
Termeni si conditii
Apiterapia - afectiuni gastroenterologice

Apiterapia.
Afectiuni gastroenterologice.

     Apiterapia în afectiuni gastroenterologice. Proprietati terapeutice ale produselor apicole. Apiterapia prin produsele apicole, se dovedeste eficienta în tratamentul unui numar mare de afectiuni gastroenterologice.
      Mierea este  recomandata, în afectiuni gastroenterologice, în caz de lipsa de apetit, datorita actiunii usor aperitiva. Deasemenea, mierea este recomandata în cazuri de tulburari de asimilatie sau în insuflcientele digestive (mai ales în cele de natura enzimatica). În cazuri de constipatie, sub toate formele sale si mai ales la copii, mierea se comporta ca un adjuvant util si adeseori suficient. Mierea prezinta si o importanta influenta în tratamentul si vindecarea ulcerelor gastro-duodenale, a infectiilor intestinale si a insuficientelor hepatice de diverse etiologii, între care si alcoolismul.
      În afectiuni gastroenterologice sunt recomandate si alte produse apicole: polenul recoltat de albine, pastura  si propolisul, acestea fiind mijloace terapeutice importante în tratamentul afectiunilor gastroenterologice.
      Polenul contribuie cu o însemnata cantitate de fibre vegetale prezente la nivelul peretelui sau celular de natura celulozica sau celulozo-pectica, precum si cu amidon, un polizaharid considerat de cercetatorii americani si japonezi drept, fibra "viitorului". S-a demonstrat ca amidonul poate manifesta proprietati interesante la nivelul tranzitului intestinal, chiar daca nu este vorba de o fibra vegetala în sens nutritional.
    
Afectiuni gastro-intestinale, parazitoze. La baza utilizarii mierii si a celorlalte produse apicole în tratamentul unor astfel de afectiuni stau proprietatile lor antiinflamatoare, analgezice, imunogene si antioxidante. La nivel intestinal, mierea manifesta o usoara actiune laxativa determinata de prezenta în compozitia sa a unei cantitati importante de fructoza. Acest monozaharid manifesta o puternica presiune osmotica, care atrage apa la nivel intestinal, facilitând astfel evacuarea materiilor fecale. Acest efect este întarit de polen, care ofera bune rezultate, evitându-se astfel recurgerea la laxative, care sunt iritante pentru peretele intestinal si creaza în general obisnuinta.
      
Reglarea tranzitului intestinal. Efectul polenului în asemenea afectiune este dat de prezenta în compozitia peretelui celular a unor compusi de tip celulozic, celulozopectic si hemicelulozic - compozitie tipica fibrelor vegetale. Constipatia poate fi, de asemenea, ameliorata prin consumul unui amestec polen, capacele de ceara si miere de cimbru.
       
Tratamentul enterocolitelor, al flatulentei (balonarilor intestinale), al diverticulitelor si al diferitelor forme de colite, între care si colita amoebiana. Pentru astfel de afectiuni se recomanda polenul. Acesta se comporta ca un veritabil eubiotic intestinal, deci ca un reglator al functiei intestinale, intervenind eficient si în vindecarea diareilor cronice. Polenul este usor asimilat la nivel intestinal (mai ales daca se reuseste distrugerea exinei). Aminoacizii esentiali si cei partial-esentiali trec usor bariera digestiva. Acest lucru este foarte important în afectiunilor hepatice si în carentele enzimatice intestinale grave, conditii în care alte proteine alimentare sunt cel mai adeseori greu de absorbit.
Studiile au aratat ca polenul contine un factor antibiotic activ fata de Salmonella si unele tulpini de colibacil.  Aceasta se explica prin faptul ca polenul recoltat de albine este prelucrat cu secretiile salivare ale acestora, secretii ce contin enzima glucozoxidaza, ce confera proprietati antibacteriene cât si mierii de albine. La nivel clinic, observatiile au aratat cu precizie ca efectul reglator asupra functiei intestinale poate fi atribuit polenului.
       
Fistule rectale, hemoroizi si leziuni aparute în cazuri de rectocolite hemoragice.      Propolisul prezinta puternice efecte antiseptice în aceste afectiuni. La aplicarea sub diferite forme farmaceutice (unguente, supozitoare), propolisul accelereaza procesul de cicatrizare
      
Tratamentul ulcerului produs de Helicobacter pylori. La nivel gastric, mierea manifesta un efect protector asupra peretelui stomacal - datorita pH-ului sau mai ridicat. Efectul propolisului se bazeaza pe actiunea sa antimicrobiana, mai corect spus, pe actiunea unor compusi din compozitia sa, respectiv artepillina C si diterpenoidul clerodanului- specifici propolisului brazilian obtinut de la speciile de Baccharis, Eucalyptus si Araucaria, precum si quercitina - flavonoid specific propolisului recoltat din zonele cu climat temperat. Asemenea actiune de protectie asupra mucoasei gastrice si duodenale sunt deasemenea proprietati ale polenului si pasturei, produse ce contin pigmenti flavonoizi si carotenoizi. Un  caz special de actiune în cazul prezentei lui Helicobacter pylori este cel al mierii de Manuka - miere specifica Noii Zeelande, obtinuta de la specia Leptospermun. Principalul rol al acestor produse este acela de diminuare a senzatiei dureroase si de stimulare a cicatrizarii ulceratiilor.
apiterapia, afectiuni gastroenterologice
Apiterapia.
Afectiuni gastroenterologice.